Halverwege het seizoen

De eerste helft van het seizoen zit er op! Ook de feestdagen liggen inmiddels achter ons.  En hoewel de echte winter zich nog niet heeft laten zien, staan voor de komende week de eerste competitiewedstijden op het programma. Tijd voor een update van wat er zoal binnen FC Dalfsen speelt.

Een terugblik op de 1e seizoenshelft..

We zijn dit 2e seizoen als FC Dalfsen gestart met 43 teams in competitie, een grote groep kabouters (incl. 4×4) en FC Dalfsen Puur!

Het is mooi om te zien dat steeds meer kinderen met een beperking gebruik maken van het initiatief van René en Shyfra Eijkelkamp. Samen met Nico Noordman zorgen zij iedere woensdagmiddag voor veel spelvreugde op het sportpark. Door de transfer van René naar PSV zal hij de komende tijd de trainingen overdragen aan broer Harold. Door een bijdrage van De Kleine Kornuiten speelt FC Dalfsen Puur! nu ook in volwaardige FC Dalfsen tenues. Een bijzonder waardevol onderdeel van FC Dalfsen.

Iedere trainingsavond en zeker op zaterdag is het op Gerner een drukte van belang. Het nieuwe tijdschema (nagenoeg alle wedstijden om 9:00 uur, 10:30 uur of 12:30) geeft een lekker ritme en tegelijk meer overzicht. De sfeer is over het algemeen goed te noemen, we verwelkomen steeds meer (groot)ouders om hun kroost aan te moedigen. Kom gerust eens kijken op ons mooie sportpark!

Een belangrijk speerpunt voor dit seizoen is de organisatie rondom de jongste kabouters. Met een vaste trainer (Onno Tammeling) en enkele assistenten op het veld en een coördinator (Henri Dominé) langs het veld wordt onze jongste aanwas en hun ouders/verzorgers op woensdagmiddag (17:30 uur) en zaterdagochtend (10:00 uur) op en naast het hoofdveld wegwijs gemaakt binnen de voetbalsport en onze vereniging. Dit gaat erg leuk, er nemen steeds meer kinderen deel.

De opkomst van junioren voor het fluiten van de jongste jeugd of meedraaien in keukendiensten loopt beter ten opzichte van vorig seizoen, maar vraagt nog steeds aandacht van de spelers zelf, hun ouders en de betrokken leiders.

De resultaten van onze teams in de najaarscompetitie hangen vaak af van een evenwichtige indeling in de juiste poule. Dit is goed gelukt, ieder team heeft zijn wedstrijden gewonnen én verloren (dat hoort ook bij voetbal). Er zijn een vijftal teams kampioen geworden, te weten MO15-1, JO15-3, JO12-2, JO12-4 en JO11-3. In een knetterspannende wedstrijd tegen SV Nieuwleusen kwam JO19-1 net (iets geluk) tekort om kampioen in de hoofdklasse te worden. Mooi is wel dat JO19-1 nog in de bekercompetitie zit. Gerenommeerde tegenstanders als HHC Hardenberg en Sparta Nijkerk zijn uitgeschakeld. Een prestatie van formaat, zeker gezien de trainerswissel(s) voor dit team in het najaar. Naast JO19-1 zitten JO17-1, JO12-2, JO12-3 (1/8 finale) en MO15-1 en JO14-1 (1/4 finale) ook nog in de beker. Resultaten waar we trots op zijn.

Helaas zijn we ook geconfronteerd met enkele vervelende situaties. Naast de vervanging van de O19 trainer werden we als bestuur in de laatste weken geconfronteerd met mishandeling en racisme ten opzichte van onze jeugdspelers. Wij kunnen dit gedrag niet accepteren. In goed overleg met alle betrokken hebben we deze zaken aan de orde gesteld bij de betreffende verenigingen. Wij hebben een duidelijke afkeur uitgesproken, met partijen in gesprek gegaan en zijn in een enkel geval nog in afwachting van een passende (re)actie. Deze kritische houding van FC Dalfsen vraagt ook dat wij als vereniging ons bewust zijn van ons eigen gedrag. Wij vragen spelers, begeleiders en (groot)ouders om zelf bewust te zijn van je eigen gedrag, anderen aan te spreken op ongepast gedrag en indien nodig melding te maken bij de coördinatoren en/of het bestuur. Alleen op deze wijze kunnen we samen de verdere verloedering van de voetbalsport tegengaan.

Wij streven, in nauwe afstemming met onze moederverenigingen ASC’62 en SV Dalfsen, naar een open toegankelijke vitale vereniging met een in alle opzichten veilige (sport)omgeving, waar iedereen op eigen wijze en niveau met plezier en passie met de voetbalsport bezig kan zijn en hiermee een bijdrage leveren aan de (voetbal)ontwikkeling van de jeugdspelers.

In een seizoenhelft spelen er een heleboel zaken, het is onmogelijk om alles en iedereen aan te halen. Toch kleine opsomming: de realisatie van het praktische informatieboekje voor leden/ouders,  de versteviging van de samenwerking met PEC Zwolle, de samenwerking met de gemeente om te komen tot een lokaal sportakkoord, een mooie gift voor de doorontwikkeling van FC Dalfsen, de succesvolle Vul de Kas campagne van Jumbo Kamphuis (€ 980), de jaarlijkse grote clubactie (€ 3.800), een spannende Halloweenavond, het kampioenenbal en een geslaagd kerstzaalvoetbaltoernooi. Ook al gaat er veel goed, er zijn ook nog wel een paar uitdagingen en verbeterpunten. Onder andere de communicatie (website, communicatie met leiders/coördinatoren, appgroepen etc) en de mogelijkheden tot uitbreiding sponsoring vragen, al dan niet in samenwerking met de moederverenigingen, aandacht.

De hele voorgaande opsomming is enkel en alleen mogelijk doordat we ons samen verenigen in FC Dalfsen. Lid zijn van een vereniging en contributie betalen is (ook als ouder) niet genoeg. We vormen samen een vereniging; iedereen die kan, mag (of moet) een bijdrage aan de vereniging (kunnen) leveren. De vele vrijwilligers van FC Dalfsen maken het iedere week weer mogelijk dat onze ruim 500 jeugdleden zich verder kunnen ontwikkelen als kind en als voetballer. Dat is ongelofelijk mooi, waardevol, leerzaam en zelfs inspirerend! Ook voor uzelf. Schroom niet en help ons het vitale FC Dalfsen verder uit te bouwen en daarmee ook de sport betaalbaar te houden.

Een blik vooruit…

De technische commissie bestaande uit Peter Reumer, Paul Vermeulen, Robin Koggel, Emiel Slot en Arjan Bosch is volop bezig om meer structuur aan te brengen op voetbaltechnisch gebied. Naast de begeleiding van de trainers van de teams zullen zich de komende tijd ook focussen op het verbeteren van de circuittrainingen en het neerzetten van een gedeelde voetbal- en ontwikkelvisie. Ook de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, zoals teamindelingen en trainersstaf, starten komende weken. Nadere informatie hierover volgt.

De komende periode zullen wij als bestuur samen met alle betrokkenen (incl. moederverenigingen) een 2-3 jaren voor FC Dalfsen gaan uitwerken. Tot op heden hebben we met name gefocust op de meer praktische zaken rondom het voetballen. Om de voetbalsport en -cultuur in Dalfsen ook op langere termijn te kunnen beleven moet FC Dalfsen zich verder ontwikkelen. Niet alleen op voetbaltechnisch vlak, maar zeker ook als herkenbare vitale (jeugdvoetbal)vereniging. Plezier en passie voor spelers, kader en overige vrijwilligers op en buiten het veld vraagt om een goed doordacht plan met onderdelen hoe we dat met elkaar gaan organiseren, realiseren en beleven. Ook wil FC Dalfsen binnen en buiten Dalfsen, waar wenselijk en mogelijk met andere vergelijkbare jeugd(sport)verenigingen,  verbindingen leggen met bijvoorbeeld overheden, onderwijs en ondernemers en daarmee vanuit wederzijds belang en voordelen een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van ons mooie dorp Dalfsen!

Zo kunnen we de komende jaren bouwen aan een open toegankelijke vitale vereniging met een in alle opzichten een veilige (sport)omgeving, waar iedereen op eigen wijze en niveau met plezier en passie met de voetbalsport bezig kan zijn en hiermee een bijdrage leveren aan de (voetbal)ontwikkeling van de jeugdspelers. Dat is waar wij op hoofdlijnen voor willen staan.

Wij nodigen u uit om samen FC Dalfsen verder vorm te geven.

Iedereen veel plezier, passie en succes de komende maanden !

Namens het bestuur van FC Dalfsen,

Ronald Booijink

Voorzitter