Hoe de Oekraïense voetballer Artem (10) schittert in het tenue van FC Dalfsen: ‘Een goede aankoop’

Bron: De Stentor https://www.destentor.nl/dalfsen/hoe-de-oekraiense-voetballer-artem-10-schittert-in-het-tenue-van-fc-dalfsen-een-goede-aankoop~abc416a5

Ver weg van de oorlog schittert het Oekraïense voetballertje Artem op de voetbalvelden voor FC Dalfsen. In een wedstrijd in Slagharen scoort de 10-jarige jongen drie goals. ,,Een heel goede aankoop hoor”, klinkt het langs het veld als het over de uit Oekraïne gevluchte Artem gaat, die zijn contributie en kleding bij FC Dalfsen gesponsord krijgt.

Artem neemt de bal mee aan zijn voet als hij zijn tegenstander uitkapt en daarna op snelheid de speler voorbij gaat. Hij herhaalt dit nog twee keer bij een andere speler, waarna hij de bal in de verre hoek van het doel schiet en scoort. Als Diego Maradona in zijn beste dagen dartelt Artem, die dezelfde voornaam draagt als de Oekraïense profvoetballer Artem Milevsky, zo een paar keer over het veld op het sportpark onder de rook van attractiepark Slagharen.

Gastgezin

Tegen de jeugdcombinatie SC Lutten – EMMS JO10-1 speelt Artem op een half veld zijn derde voetbalwedstrijd in Nederland. Gevlucht uit een land in oorlog is hij in Dalfsen met zijn moeder en broertje op een bovenverdieping van een woning bij een gastgezin terechtgekomen. Hij wil graag voetballen en dus kwam hij een paar weken terug bij de jeugd van FC Dalfsen terecht.

FC Dalfsen-voorzitter Wladimir Nijenhuis zegt dat zijn club hem meteen wilde helpen. ,,We willen jongens en meisjes uit Oekraïne graag bij ons laten voetballen. We hebben meteen gekeken of hij verzekerd was en dit blijkt zo te zijn als ze een geregistreerde verblijfplaats in Nederland hebben. Met de trainers en leiders is contact geweest of ze het zagen zitten dat er iemand uit Oekraïne bij ze in het team zou komen. De leider moet natuurlijk wel een beetje Engels kunnen spreken.”

Andere problemen

Er hebben zich nog een paar Oekraïense kinderen bij Nijenhuis gemeld die ook willen voetballen. ,,We moeten nog kijken in welk team plek voor ze is”, vertelt hij. ,,Het is misschien wat lastig omdat we niet weten hoe lang ze hier blijven, maar contributie hoeven we in elk geval de komende tijd niet. We willen niet te veel aan ze vragen. Ze hebben op dit moment problemen van andere orde aan hun hoofd.”

Door de aanwezigheid van Artem vliegen zaterdagochtend termen als ‘go for it’ en ‘well done’ over het veld in Slagharen. In de teamgroepsapp krijgen ouders berichtjes in het Engels. Op het veld is de communicatie tussen hem en de andere spelers soms wat lastig. ,,Pass, pass”, schreeuwt leider Robin Jansen als Artem zelf schiet (en scoort) en de bal niet voorgeeft aan drie teamgenoten die voor het doel staan. 

Eigen tenue

De eerste wedstrijden voetbalde Artem nog in een eigen tenue, maar voor zijn derde wedstrijd heeft hij via een sponsor een clubtenue gekregen. Nummer drie staat achterop. Een echte verdediger is hij echter niet. Op het veld loopt hij soms in de aanval en dan weer in de verdediging. ,,Ik weet niet hoe hij in Oekraïne training heeft gekregen. In Nederland oefenen we veel in positiespel en het overschieten van de bal.”

Jansen – zaterdag de leider bij FC Dalfsen JO10-2 – weet zelf ook niet precies wat Artem in Oekraïne heeft meegemaakt. ,,Hij kan een beetje Engels. Het belangrijkste is dat wij hem kunnen helpen en zo een plezier doen. De kinderen nemen hem goed op in de groep. Het is een cliché; maar sport verbindt echt. Vorige week is Artem tien jaar oud geworden. Wat teamgenootjes hebben hem een cadeautje gegeven.”

Veel motivatie

Als hij het laatste gedeelte – van vier keer 12,5 minuten voetballen – wissel staat, vraagt hij aan de trainer of hij niet nog mag spelen. ,,Everybody wants to play”, legt de leider aan hem uit. Als wissel aan de zijkant slaat hij steeds zijn armen voor zijn gezicht als een teamgenoot een kans mist. ,,Hij is een fanatiek baasje en hij is tot op het bot gemotiveerd, maar hij is ook prettig in de omgang. Na de komst van Artem hebben we tien spelers en er kunnen er maar zeven tegelijkertijd spelen”, zegt Jansen.

Als de doelpuntrijke wedstrijd (die FC Dalfsen nipt met 9-8 verliest) is afgelopen, grapt de trainer van de tegenpartij dat de Oekraïense voetballer ‘een heel goede aankoop’ is. Of Artem zelf een beetje heeft genoten van het voetballen? Een antwoord volgt niet meteen als we dit in het Engels vragen. Wie zijn favoriete voetballer en voorbeeld is? ,,Cristiano Ronaldo”, antwoordt hij, waarna er meteen een grote glimlach op zijn gezicht verschijnt.