FC Dalfsen JO17-1 KAMPIOEN!

Afgelopen zaterdag is FC Dalfsen JO17-1 kampioen geworden van de 1e klasse 01 (promotiepoule) door in Nunspeet met 0-2 te winnen van de plaatselijke JO17-1. Een erg knappe prestatie, waarbij het boven clubs als SVI, CSV ’28 en Hatto Heim is geëindigd.

Het seizoen begon voor JO17-1 met een succesvolle bekerpoule. Van 1e klasser SVI JO17-2 en van 4e divisionist Heino JO17-1 werd gewonnen, van 3e divisionist Be Quick ’28 JO17-1 werd onnodig verloren. Door onverwacht puntverlies van Be Quick ’28 bij SVI eindigde FC Dalfsen als 1e in de poule.

Later in het seizoen volgden enerverende wedstrijden tegen 4e divisionisten Sparta Nijkerk JO17-1 en ASV Dronten JO17-1. In beide wedstrijden hield JO17-1 de sterke tegenstanders op 2-2, waarna strafschoppen uitsluitsel moesten bieden. In Nijkerk verliep dit niet volledig volgens het ABBA-systeem, waardoor de strafschoppenserie over moest. Dit was zo bijzonder dat het zelfs De Stentor heeft gehaald. Een ronde verder werd er na strafschoppen van Dronten verloren.

In de najaarscompetitie begon JO17-1 met puntverlies tegen SVI (2-2) en CSV ’28 (2-1 verlies), waardoor JO17-1 direct in de achtervolging moest. Lang bleven SVI, CSV ’28, ZAC en Dedemsvaart boven FC Dalfsen staan. Maar nadat ook zij de toppers hadden gehad en FC Dalfsen zelf ruim van ZAC en Dedemsvaart had gewonnen, eindigde FC Dalfsen als derde achter CSV ’28 en SVI. Deze drie gingen door naar de promotiepoule in de voorjaarscompetitie. Naast de eerder genoemde teams was de weerstand (erg) laag. Er werd gehoopt op meer weerstand in de voorjaarscompetitie, waar de spelers van FC Dalfsen JO17-1 beter van zouden worden.

De voorjaarscompetitie werd gestart met twee eenvoudige overwinningen op Oene en Robur et Velocitas JO17-2, de uiteindelijke nummers 12 en 11. Vervolgens ging JO17-1 met veel gastspelers in blessuretijd onderuit tegen CSV ’28. Daarna werd van Sportclub Deventer, Hatto Heim, IJVV en Epe met 1 doelpunt verschil gewonnen. En tussendoor tegen Zeewolde met maar liefst 5-5 gelijkgespeeld. Drie wedstrijden voor het einde stond CSV ’28 op de eerste plek, op één punt gevolgd door SVI en FC Dalfsen. Een onderlinge confrontatie tussen SVI en FC Dalfsen stond in deze speelronde op het programma. De wedstrijd ging behoorlijk gelijk op, tot een kleine 20 minuten voor tijd de linksbuiten van SVI de score opende na een goede individuele aktie. Vervolgens kregen na een opstootje van beide teams een speler de rode kaart, waarna er meer ruimte op het veld kwam te liggen. Vlak voor tijd wist FC Dalfsen uit een vrije trap de gelijkmaker te scoren. En diep in blessuretijd uit een hoekschop ook nog de 1-2 binnen te koppen! De ontlading was erg groot. En die werd nog groter toen na afloop bleek dat CSV ’28 had verloren! Met nog twee wedstrijden te gaan stond FC Dalfsen opeens op de eerste plek, met twee punten voorsprong op CSV ’28 en drie punten op SVI. De voorlaatste wedstrijd werd eenvoudig met 6-1 gewonnen van nummer 10 DVS ’33 Ermelo JO17-2.

In de laatste speelronde moest FC Dalfsen op bezoek bij Nunspeet JO17-1. In januari werd er al tegen elkaar geoefend en boekte FC Dalfsen een moeizame 3-2 overwinning. Ook in deze kampioenswedstrijd werd het een moeizame wedstrijd. Aan de ene kant door het spel van Nunspeet. Zij hielden de ruimtes heel klein en gingen de duels erg fel aan. Ze waren duidelijk niet van plan om FC Dalfsen het kampioenschap cadeau te geven. Aan de andere kant zat er bij een aantal spelers van FC Dalfsen veel spanning op, waardoor het moeilijk was om in het eigen spel te komen.
De grootste kansen waren daarom ook voor Nunspeet, maar het was FC Dalfsen dat twee keer tot scoren kwam. Vlak voor rust kwam FC Dalfsen op 0-1 door een wereldgoal van Pim. Een afgeslagen vrije trap nam hij in een keer uit de lucht en volleyde de bal in de verre kruising. Halverwege de tweede helft counterde FC Dalfsen na een vrije trap van Nunspeet met Vince en Pim naar de bevrijdende 2-0.

Een erg knappe prestatie in deze sterke competitie. Ook erg knap omdat FC Dalfsen JO17-1 dit seizoen met veel blessures kampte. Er moesten daarom veel spelers geleend worden (waarvoor dank aan JO17-2 en JO15-1) en veel in wisselende samenstellingen worden gespeeld. Om dan toch kampioen te worden is een erg knappe prestatie.

Het team heeft op voetbalgebied een mooie ontwikkeling doorgemaakt. De pittige bekerwedstrijden hebben het team duidelijk gemaakt hoeveel kwaliteit er in het team zit, maar ook op wat voor tempo het team kan spelen. Daarnaast hebben we enkele onnodige nederlagen geleden, wat het team weer op scherp zette. Voetballend en mentaal werden er daarom grote stappen gezet. Het team kon daardoor vrij constant blijven spelen en in de slotfase van de competitie zelfs nog iets extra’s brengen om het kampioenschap binnen te slepen.

Daarnaast heeft het team zich op sociaal gebied goed ontwikkeld. In zo’n eerste jaar van de Fusie Club is het altijd spannend hoe spelers die altijd tegen elkaar hebben gespeeld met elkaar omgaan. In dit team, maar ook in een aantal andere teams, gingen de spelers erg goed met elkaar om en zijn zelfs vriendschappen ontstaan.

Twee erg mooie opbrengsten van het eerste jaar FC Dalfsen. Een mooie basis voor de toekomst!