GROEISTUIPEN

De schoolvakantie zit er bijna op en de meeste vriendjes en vriendinnetjes zijn weer thuis. Nog lekker een paar dagen bij elkaar spelen of logeren… en het is ook een goed idee om mee te doen aan de Zomer voetbaldagen; een leuke voorbereiding op het komende voetbalseizoen bij de nieuwe club: FC Dalfsen.

Komende zaterdag – 1 september 2018 – is het namelijk zo ver. Dan wordt de eerste ronde van de bekercompetitie gespeeld. Een dag om naar uit te kijken, zowel vol verwachting als met ‘gezonde’ spanning. SJO (= Samengestelde Jeugd Organisatie; helaas moet deze lettercombinatie voor de naam van de vereniging gebruikt worden van de KNVB) FC Dalfsen treedt aan met 530 spelers in 44 teams. Dalfsen heeft een enorme jeugdvoetblafdeling gekregen, die in omvang is te vergelijken met clubs als HHC en Berkum. De moederverenigingen ASC’62 en S.V. Dalfsen zien hun jeugd groeien. Sterker nog, ze constateren een enorme groeistuip!

Veel werk verricht
Na de GO van beide moederverenigingen is onder leiding van het bestuur van FC Dalfsen hard gewerkt om de SJO gereed te maken voor het komende seizoen. De kleding is besteld, kleding sponsoren zijn geregeld, de teamindeling is verricht en het teamkader is geworven. Ook is het wedstrijdsecretariaat geformeerd evenals de jeugdcoördinatoren, het vrijwilligersbeleid is uitgezet en de startactiviteit is georganiseerd. Noteer(!): zaterdag 15 september rond de bekerwedstrijd van onze 1e elftallen van ASC’62 en s.v. Dalfsen! Verder zijn scheidsrechters gevraagd, facturen verzonden en betaald, afspraken met de materiaalmannen gemaakt, digitale aankondigingsschermen opgehangen etc. etc.

Er is dus al enorm veel werk verricht met elkaar! Maar is het nu allemaal voor elkaar? Nee, dat is het niet. Zoals het bij groeistuipen gaat, beweegt het lichaam zich eerst wat horkerig en stoterig voort. FC Dalfsen heeft nog menig open eindje te regelen. Er zijn nog voldoende vacatures en voor alle praktische zaken bestaan ook nog geen heldere afspraken. Het zit hem veelal in kleine details. Bij de ene moedervereniging gaat het net wat anders dan bij de andere. Van sleutels voor de materiaalhokken tot het wassen van wedstrijdtenues, van het aanleveren van wedstrijdballen tot het werven van scheidsrechters. Het gaat net even anders en dat is wennen. Wennen aan andere gebruiken en ook wennen aan elkaar.

In de voorbereiding naar de eerste speelweken…
Twee zaken spelen een grote rol in de voorbereiding naar de eerste speelweken. De droge zomer heeft er toe geleid dat de gemeente de grasvelden opnieuw moest inzaaien. Deze velden zijn niet eerder dan 15 september bespeelbaar. Door ook wedstrijden in te plannen op onze trainingsvelden kunnen alle wedstrijden toch gespeeld worden. Dank aan onze materiaalmannen die met kalklijnen de veldjes uitzetten! En speciale aandacht voor onze doelen! Deze zijn allemaal (91 stuks!) gerepareerd, geschilderd en voorzien van dichte doelnetten. Een genot om er een bal in te schieten en – voor onze keepers – om het te verdedigen. Laten we zuinig zijn op deze materialen evenals op ons werkelijk prachtige sportpark. Hulde voor de mannen die dit vele werk hebben verricht!

De uitval van de velden is echter maar klein malheur in vergelijking met de mededeling die onze voorzitter Peter Reumer drie weken geleden aan ons deed. Hij voelde zich niet fit en na nadere diagnose bleek hij lymfeklierkanker te hebben. Een enorme dreun! Ineens is hij in een totaal andere wereld beland. Van mooie zaken opbouwen, zoals FC Dalfsen, is het voor Peter nu een zaak van overleven geworden. Inmiddels heeft hij zijn eerste chemokuur gehad. Zes volgende kuren liggen hem nog in het verschiet. Hij voelt zich moe, maar ook zeker strijdbaar. Hij wil betrokken blijven en geïnformeerd worden over het verloop binnen FC Dalfsen. Een concreet vervolg moet nog worden bepaald. We leven uiteraard enorm met hem mee!

Praktische punten
Nog even praktisch, wat valt er de komende weken binnen FC Dalfsen te gebeuren? Er is namelijk nog veel werk onderhanden. Ten eerste de training: teams met een trainer zijn inmiddels begonnen of pakken dit eerdaags op. Knelpunt zijn de sleutels van het ballenhok en –containers. Informatie volgt snel. Circuittraining: de invulling van de begeleiding (vanuit de vrijwilligersopgaven) moet nog verricht worden. De verwachting is dat op maandag 10 september de eerste cirkel (JO11) van start kan. Volgende week kan er met de eigen trainer getraind worden. Verdere Informatie volgt.

Ten tweede de kleding: de dames van de kledinguitgifte staan komende vrijdag (31-08) van 18:30 uur tot en met 20:00 uur klaar om de teamtassen – gevuld met wedstrijdtenues – aan de leiders uit te geven. De trainingspakken komen later want deze zijn nog niet bedrukt en de maten moeten nog worden opgegeven. Veel dank aan de dames voor het vele werk! We zijn erg benieuwd hoe het er uit ziet als het gehele sportpark zwart-groen gekleurd is.

Ten derde de wedstrijden: de eerste drie zaterdagen staat de bekercompetitie op de rol. Vanaf zaterdag 22 september begint de competitie. Ons devies is om de bekerwedstrijden puur als oefenwedstrijden te beschouwen. De spelers moeten elkaar nog leren kennen (evenals de ouders trouwens), zowel als persoon en als voetballer. Dit kost tijd en vergt geduld. Gebruik de bekerwedstrijden daarvoor. De eindstand is voor nu even niet belangrijk. Is er nog niet getraind en is er al wel een wedstrijd? Niet getreurd, de tegenstander heeft waarschijnlijk ook niet getraind. Deze regio heeft nou eenmaal laat vakantie. Maar kom in ieder geval allemaal opdraven! Er is veel moeite gedaan om het georganiseerd te krijgen.

Als laatste: onze jongste leden van de F-league. Zowel het 4 tegen 4 programma als de jongste kabouters moet nog opgetuigd worden met begeleiding en planning. Informatie volgt spoedig. Keepertraining: trainers zijn geworven. Informatie volgt via de trainers. G-voetbal: woensdagmiddag 26 september beginnen Shyfra en René Eijkelkamp weer met deze activiteit. Mededeling gaat z.s.m. uit.

Informatieavond
Er bestaan nog veel vragen en onduidelijkheden. Logisch want groeien gaat immers niet vanzelf. Op dinsdagavond 11 september om 19:30 uur in de kantine van S.V. Dalfsen houdt FC Dalfsen een informatieavond voor haar kader. Daar worden jullie zoveel mogelijk bijgepraat. De uitnodiging wordt nog verstuurd.

Met elkaar gaat het lukken!
Tenslotte: uit deze informatie kan afgeleid worden dat het nog lang niet voor elkaar is. Er is inderdaad nog veel te doen. Maar mét elkaar gaat dit zeker lukken. Bij deze vragen wij dan ook om jullie medewerking. Niet enkel en alleen door de bestaande vacatures op te vullen (al is dat wel absoluut nodig! Het kan toch niet zo zijn dat wij spelers van onze verenigingen geen training aan kunnen bieden), maar ook door jouw vrijwilligerstaak stipt en enthousiast uit te voeren.

Tevens vragen we jullie begrip. Begrip omdat alles nog niet loopt, zoals het behoort te lopen. Het regelen van dingen kost nu eenmaal tijd. Niet iedereen is beschikbaar geweest. Kampioenschap (SVD), handhaving (ASC’62) en PEC Zwolle (beiden, wat een vrijwilligers!) zijn zaken die voor de vakantie de aandacht hadden. Nu iedereen weer terug komt van vakantie gaan wij weer bouwen. Bouwen aan de groei van SJO FC Dalfsen. De J in SJO staat voor Jeugd. Zij zijn de toekomst voor het voetbal in Dalfsen. Laat vooral het gewenste gedrag zien dat hoort bij de ontwikkeling van onze spelers!

Het bestuur en het kader  van FC Dalfsen zal in de eerste weken nadrukkelijk – zichtbaar – aanwezig zijn. We zullen antwoorden geven op vragen en helpen waar mogelijk. We willen zien én leren hoe een trainingsavond of wedstrijddag verloopt. Wij horen ook graag van jullie wat goed is en wat beter kan. Help ons mee in de verdere groei van FC Dalfsen.

Tot ziens op ons sportpark!

Namens het bestuur van FC Dalfsen, Wim Hulleman.