Passend voetbal vol plezier gestart in Dalfsen

“Het pure plezier dat zij met elkaar maken… daar wordt je toch blij van!” Shyfra Eijkelkamp is gediplomeerd kindercoach en samen met haar vader René gaf zij afgelopen woensdagmiddag de aftrap van de eerste introductiemiddag G-voetbal in Dalfsen. Zij werden bijgestaan door SVD-veteraan en coördinator senioren Nico Noordman, hij nam vrij van zijn werk om de kinderen te kunnen trainen.

Voetballen kan bijna altijd en overal, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. FC Dalfsen organiseert nu voor deze groep,  voetballiefhebbers met een beperking, drie vrijblijvende introductiemiddagen. De eerste is meteen al een succes!

René Eijkelkamp verwelkomt een jongen die aan komt lopen en zegt: “He topper! Je bent er helemaal klaar voor, zie ik. De één is Messi, de ander is Ronaldo… Ze rennen en schieten alsof ze hun favoriete voetbalheld zijn. Recht uit het hart!”. Nederlands voormalig voetballer vertelt dat niets zoveel plezier geeft als het trainen van deze jongens en meiden. “Voetbal wordt steeds belangrijker gemaakt: hoofd opleidingen, cursussen, hoge eisen aan coaches en er zijn overal trainers voor. Hartstikke goed natuurlijk, maar hebben deze kinderen een plek? Waar horen zij bij? Ik heb in de top gezeten maar dit is pas belangrijk, joh! Als FC Dalfsen bij de start in het nieuwe seizoen een feestje viert, moeten deze kinderen extra in het zonnetje gezet worden, vind ik.”

Een moeder langs de zijlijn beaamt dit en zegt: “Zo raar dat dit er nog niet was in Dalfsen! Wel in Zwolle, Ommen en andere, kleinere plaatsen. Ik ben dus heel blij met dit initiatief en kom even kijken of het ook iets is voor mijn zoon. Hij heeft autisme en hier zou hij de tijd en aandacht kunnen krijgen die hij nodig heeft om lol te houden aan voetbal.”

Het initiatief om kinderen te trainen die in de reguliere selecties niet mee kunnen komen, is tijdens een avondje ontstaan. “We zaten bij elkaar en besloten het gewoon te doen. Toen dit bekend werd, kregen we meteen veel leuke reacties”, zegt Shyfra, “Het draait vooral om het plezier en spontaniteit.” En dat spat er dan ook van af als Luca, Jeremy en de andere kinderen in de middenstip een balletje trappen met de trainers. “Het moet natuurlijk wel in goede banen geleid worden; extra gestructureerd en extra grenzen. Daar let ik op als we bezig gaan met de training. Je ziet dat ze het spannend vinden en voorspelbaarheid geeft minder stress, de kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn.” Shyfra begeleidt sinds 2015 kinderen en hun ouders op locatie of aan huis, – zorg intensieve begeleiding ‘Mattie’ (www.mattievoorjou.nl) -, want bij deze kinderen ligt haar hart. René en Nico letten vooral op of de kinderen het naar hun zin hebben: “Iedereen is welkom, of je nu zes of zestien jaar oud bent. Kom even alles vergeten en genieten van het voetbalspel!”

De volgende introductiemiddagen zijn gepland op woensdagmiddag 27 juni en 11 juli. Vanaf 15.30 uur kunnen de kinderen (en ouders / begeleiders) zich melden op Gerner.