Speler uitgelicht: Bas Pietersma

In de blog ‘Speler(s) uitgelicht’ informeren wij jullie over spelers en trainers van FC Dalfsen. Deze keer een interview met FC Dalfsen JO19-1 speler: Bas Pietersma.

“Oog houden voor het team en niet alleen voor eigen succes”
Bas Pietersma

Het scoren van doelpunten is misschien wel het mooiste onderdeel van voetbal. En als dan blijkt dat je een neus voor het goal hebt, steeds op de juiste plek staat en met een eigen actie uit een voorzet scoort, dan ben je uniek! Daarom valt Bas Pietersma uit JO19-1 op. Hij speelt mee met het eerste en afgelopen weekenden klonk regelmatig: “Mooi man, gefeliciteerd!”. Op 30 maart klonk deze felicitatie omdat hij 19 jaar werd en een dag later omdat hij het laatste doelpunt wist te scoren in de 77ste minuut. Op 24 maart tegen SC Stadskanaal werd in de 91ste minuut de wedstrijd beslist toen hij de bal langs de doelman schoof. Een week eerder, op 17 maart, leek het erop dat de wedstrijd tegen Zuidwolde op een gelijkspel uit ging draaien maar wist hij als invaller de doelman te passeren en stelde hij de overwinning zeker. Daarvoor al, op 10 maart, kreeg Bas in de slotfase speelminuten tegen VV Heerde en schoot hij vlak voor het einde de 3-0 voor Dalfsen binnen. “Een fantastisch gevoel! Dit is waar je het  voor doet”, lacht Bas. Hij plant dan ook zijn schoolwerk zo dat hij kan blijven voetballen: “Ik zit in de vijfde klas van de Havo en de economische sector heeft mijn interesse. En ja, ik mag graag een feestje vieren, ik heb mijn verjaardag vrijdagavond gevierd maar ik zorg er wel voor dat ik zaterdag fit op het veld sta. Je voelt zelf wel aan wat je lichaam kan hebben. En ik weet gewoon dat als ik niet kan voetballen, ik niet te genieten ben. In de C’s lag ik er een paar maanden uit vanwege problemen met de lies en in de B’s door een blessure aan de knie… dat hebben ze thuis wel gemerkt. Ik moet mijn energie kwijt! Dan is het niet leuk meer en mis je het echt.”

Bas maakte zijn eerste officiële doelpunt eind vorig jaar in Dalfsen 1:“Toen we de bekerwedstrijd speelden tegen USV Nieuwleusen zat ik niet, zoals normaal gesproken, op de bank maar begon ik in de basis. Dit bekerduel wonnen we met 4-1 en ik scoorde twee keer, de 2-1 en 3-1. We kwamen twee rondes verder in de beker. En ja, dat is wat ik ooit nog hoop mee te maken: een bekerfinale winnen. Of zo hoog mogelijk komen in het eerste. En als we zo doorgaan… wie weet!” Bas heeft het steeds over ‘we’ want: “Je bent zo slecht of goed als de zwakste schakel. We blijven een team en daar moet je oog voor houden. Je moet niet alleen gaan voor je eigen succes. Dat pakt beter uit voor het team en indirect helpt het jou dan ook.” Bas heeft dan ook heel bewust gekozen voor deze teamsport. Zijn ouders zijn beide tennistrainer en hij beoefende beide sporten. Maar toen de tennis gepland werd op de ‘voetbaldagen’, besloot hij voor het team te gaan. “Juist omdat je het met z’n allen moet doen, in groepsverband. Die teamspirit vind je ook in JO19-1 en het eerste. Een positieve sfeer, er is geen negativiteit en mocht er wel eens wat zijn dan wordt dit meteen omgebogen tot iets positiefs”, vindt Bas. “Daarom, maar ook omdat ik de oudere jongens van het eerste als zestienjarige in het Beltonateam al leerde kennen, voelde ik me als nieuwkomer meteen thuis in dit team! Dat is trouwens ook het mooie van FC Dalfsen: vroeger waren we meer rivalen dan teamgenoten terwijl we elkaar wel kenden via school en zo. Nu bereik je een beter niveau door samen FC Dalfsen te zijn! Extra aandacht voor JO19 en senioren is mooi maar je kan beter positieve energie steken in de jeugd want dat is de toekomst van de club!”