FC Dalfsen JO10-1 wint KNVB beker

Na een fantastisch seizoen stond op zaterdag 1 juni 2019 het toetje voor dit seizoen op het programma: de finale om de KNVB beker tegen VVOG JO10-1. VVOG had in deze bekerreeks indruk gemaakt met imposante uitslagen. Het beloofde dus een echte kraker te worden.

Om de teamgeest te perfectioneren had sponsor Kleine Kornuiten haar busje ter beschikking gesteld zodat team en staf in één vervoermiddel naar Den Ham konden rijden. Onderweg zat de stemming er al goed in, al was de wedstrijdspanning voelbaar.

Onder leiding van een heuse scheidsrechter in zwart tenue werd afgetrapt. Al snel keek Dalfsen tegen een achterstand aan, na een geweldige knal van VVOG (0-1).

Zoals vaker dit seizoen bleek het team uiterst weerbaar en liet zij zich niet uit het veld slaan. Er volgde een corner aan de rechterzijde van het veld. Volgens vaste afspraak werd deze genomen door Mark Mansier die met zijn fluwelen linkervoet de bal keurig voor het doel krulde. Thijs Ekkelenkamp stond slim gepositioneerd om met zijn hoofd de bal in de hoek van het doel te drukken (1–1).


In het tweede kwart werd aan Dalfser zijde van doelman gewisseld. De nieuwe doelman Thijs kreeg de bal ingespeeld van robuuste verdediger Koen Kulsdom. Thijs zag Sander Harink de diepte in rennen en bediende hem precies op maat. Sander wist wel raad met die bal en bracht Dalfsen op voorsprong (2-1).

Dalfsen merkte dat er wat te halen viel in Den Ham en zette vroeg druk op de defensie van VVOG. En met succes! Door deze druk belandde de bal van de Harderwijker doelman bij Sander die opnieuw keurig afrondde (3-1).

Waar Dalfsen eerder dit seizoen bij een voorsprong de teugels nog wel eens liet vieren, bleef de druk op VVOG hoog. Een afvallende bal op een meter of 20 van het doel werd, op de voor hem kenmerkende wijze, door Mark met een poeier tot doelpunt gepromoveerd (4-1).

Dat VVOG ook uitstekend kan voetballen, bleek weldra. De Harderwijkers richtten zich op en de druk op het Dalfser doel nam toe. Met prima positiespel manoeuvreerde VVOG zich in scoringspositie. Doelman Thijs en defensieve rots in de branding Koen moesten herhaaldelijk handelend optreden. Een tegendoelpunt bleef uit.

In het derde kwart zette VVOG onze Dalfser helden opnieuw onder druk en zorgden al snel de 4-2. Dalfsen besefte dat er gewerkt moest worden om de cup met de grote oren mee naar huis te mogen nemen. Goed stoorwerk van Justin Schepers en een vlammend schot op doel bleek de doelman van VVOG te machtig (5-2).

VVOG bleef aandringen en kwam veelvuldig in de buurt van het doel van FC Dalfsen. Naast enkele puike reddingen van Tobias Colenbrander, kwam het Dalfsen niet slecht uit dat de voorwaartsen van VVOG het vizier niet altijd op scherp hadden.

De verlossing werd gebracht door Thijs. De bal werd van achteruit op hem aangespeeld, ter hoogte van de denkbeeldige middenlijn, aan de rechterzijde van het veld. Thijs keek naar ondersteuning van zijn teamgenoten, maar die hadden de defensieve stellingen nog betrokken. Thijs besloot dat dit zijn moment moest worden: hij maakte een kleine actie en haalde vervolgens genadeloos uit. Onhoudbaar voor de doelman verdween de bal in de korte hoek (6-2).

In het laatste kwart scoorde VVOG nog eenmaal (6-3) maar door het beulswerk op het middenveld van Casper van Minnen en Tobias – en door de collectieve strijdlust bij allen – sleepte FC Dalfsen de overwinning over de streep.

Een ongekende prestatie, zeker nu de KNVB beker voor de tweede maal op rij werd gewonnen en alle punten in de voor- en najaarscompetitie zijn behaald.

Tot slot een woord van dank namens spelers en begeleiding van FC Dalfsen JO10-1 voor het bestuur van ASC ’62 en SV Dalfsen, het jeugdbestuur van FC Dalfsen en de supporters die in grote getale het team in Den Ham (en tijdens de rest van het seizoen) hebben gesteund. Dat heeft zeker bijgedragen aan de goede prestaties!