Vrijwilliger passt de bal door…

…naar de vrijwilliger op de grasmat: Martijn Colenbrander 

Wat is je vrijwilligersfunctie bij FC Dalfsen? 

Al een aantal jaren ben ik leider van het team van mijn zoon Tobias. Ik ben gestart bij zijn JO9- team en ben met hem en zijn team meegegroeid. Op dit moment ben ik leider van JO15-1 en dit doe ik samen met Warner Warringa en Arjan Bosch.  Ook zit ik in de ‘werkgroep juridisch’ voor de fusie ASC/SVD om mijn steentje hierin bij te dragen.

Wat houdt voor jou de rol als leider in?

Ik wil graag alle wedstrijden zien en ben dus toch altijd al aanwezig. Het leiderschap voelt dan ook niet als een grote taak. Ik neem de coördinatie van de wedstrijd- en wasschema’s op mij. Ik bemoei me niet met voetbaltechnische zaken; ik vul de bidons, draag de spons, geef soms een individuele peptalk of “een aai over de bol”.

Wat heeft deze rol als leider je zelf opgeleverd? 

Het is ontzettend leuk om dicht bij het vuur te zitten en mee te mogen kijken. In de afgelopen jaren heeft het team verschillende trainers gehad: Silvan Kloppenburg, Wim Ekkelenkamp, Arnaud Geeve, Twan Hogenkamp, Niels van Dam en Arjan Bosch (2x). Van elke trainer staken de jongens (en ik) weer iets anders op: strategie, communicatie, tactiek, een goede wedstrijdmentaliteit en/of mentale weerbaarheid.  Door al deze ervaringen kan de tegenstander een sterk JO15-1 verwachten.

Heb je een mooi succes om te delen? 

De lichting spelers van het huidige JO15-1 is behoorlijk succesvol! Zo wonnen we tweemaal achtereen de KNVB-beker. De eerste keer was echt legendarisch. In de competitie werden we door Unicum Lelystad compleet van de mat gespeeld. In de spannende bekerfinale troffen we dit team weer, met dit keer een heerlijke uitkomst: de prachtige beker ging mee naar Dalfsen! Ook dit seizoen hebben we weer een mooi resultaat bereikt: in de tweede fase zijn we kampioen geworden in de hoofdklasse.

Wat is belangrijk voor de toekomst van FC Dalfsen? 

In mijn ogen is dat de fusie van de moederverenigingen. Ik vind het zo zonde dat een jeugdspeler na jaren FC Dalfsen als volwassene afscheid moet nemen van een deel van zijn teamgenoten. Door FC Dalfsen is er onder de jeugd geen ‘twee kampen’ meer en ik zie graag dat die lijn naar de senioren kan worden doorgezet. Het amateurvoetbal heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Niet alleen voor de binding onder de burgers, maar ook omdat daarmee een positieve bijdrage wordt geleverd om de jeugd (en volwassenen) gezond te houden. 

Tot slot: laatst was er een informatieavond voor de werkgroepen in het kader van de fusie. Ik vond het mooi om te zien hoeveel mensen aanwezig waren en zich willen inzetten in dit proces. Een grote betrokkenheid maakt ons sterk. 

Aan wie pass je de bal door en waarom? 

Ik pass de bal door naar Eilmerik Tempelman.

Hij is zelf (zeer getalenteerd) jeugdlid en speelt nu nog bij JO17-1.  Daarnaast geeft hij training aan en is hij leider van andere jeugdleden. Ik vind het fantastisch dat zo’n jonge vent zich niet alleen richt op zijn eigen sportieve prestatie, maar ook zijn steentje bijdraagt aan de club en voor de voetballende jeugd in Dalfsen.